Laat je angstklachten behandelen bij Psycholoog Barneveld

“Je angst houdt je gegijzeld. En tegelijkertijd is diezelfde angst je anker, je veilige thuis, waar je alles begrijpt en de wereld een orde kent die je kunt overzien. Jouw relatie met je angst is dan ook heel dubbel. Ja, je hebt zelfs angst voor jezelf-zonder-angst”.

Soorten angsten

Angstklachten zijn er in alle soorten en maten. Voor alles dat bestaat, en ook voor heel veel dingen die niet bestaan. Dat levert soms moeilijke woorden op zoals selenofobie (angst voor de maan), ablutofobie (de angst om te douchen of in bad te gaan) of sesquipedalofobie (de angst voor lange woorden). Als je er geen last van hebt kan het misschien raar klinken, maar iedereen met een gerichte angstklacht weet hoe écht, hoe overweldigend en allesomvattend zo’n angst kan zijn.

Drie angstgroepen

Er zijn grofweg drie angstgroepen:

  • gericht – je bent bang voor iets
  • geen echte richting – je bent bang, bezorgd, je piekert
  • een variatie op eerder genoemden – aan de angst zijn dwangmatige handelingen of gedachten gekoppeld. Soms gaan angstklachten gepaard met paniekaanvallen.

Behandeling angststoornissen – wat kan je er aan doen

Stapje voor stapje gaat het beter

Er zijn veel manieren om angstklachten te behandelen. Één van de meest voorkomende is (of is gebaseerd op) cognitieve gedragstherapie; dat wil zeggen de behandeling van je gedachten (cognities) en je gedrag. Die therapie helpt je heel concreet bepaalde automatische reacties tussen jouw gedachten, je gevoel en je gedrag te onderzoeken en waar je wilt te veranderen. Je kunt hiervoor terecht bij mijn psychologenpraktijk Psycholoog Barneveld.

Stapje voor stapje help je jezelf van je angst weg te groeien. Tegelijkertijd benaderen we de angst ook van de andere kant, als iets dat je houvast geeft in je leven; en wat er gebeurt als die houvast wegvalt.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angstforum. Je kunt hier anoniem je angstvragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: online-therapie.

Meer weten of een vraag voor Psycholoog Barneveld?

Wil je meer weten over hoe ik angstklachten behandel, of heb je gewoon een vraag? Je kan altijd contact met mij opnemen door me even bellen of mailen naar Psycholoog Barneveld.