Hoe kies je een psycholoog die bij jou past?

Let op ‘de papieren’

Nog voor dat je gaat kijken of een psycholoog bij je past, moet je je er van verzekeren dat hij of zij beschikt over de juiste papieren. In bijna alle gevallen vermeldt de psycholoog op de website:

  • De opleiding
  • Een beroepsvereniging.

Vooral de laatste is belangrijk. De meest voorkomende beroepsvereniging is het NIP, als Psycholoog Barneveld ben ook ik hier aangesloten.

Let op het soort therapeut

Er zijn meerdere manieren om iemand te behandelen. De meeste psychologen zijn goed bekend met de meest voorkomende behandelmethoden. En elke psycholoog heeft zo zijn of haar specialiteit en voorkeur. Doorgaans laat een psycholoog op de website heel duidelijk weten wat voor soort behandeling je kunt verwachten: ga je veel praten, krijg je opdrachten, gaat het hoofdzakelijk over je gedachten, let de psycholoog ook op lichamelijke klachten, werken jullie vanuit een klacht of naar een oplossing, enzovoort. In mijn psychologenpraktijk Psycholoog Barneveld ga je vooral aan de slag met oefeningen, handvatten en inzicht in je eigen gedrag.

Je doet er goed aan die omschrijvingen goed te lezen en je af te vragen of het bij je past. Praat je makkelijk of ben je meer een doener? Wil je heel concreet aan één ding werken, of heb je veel algemenere vragen? Het is belangrijk dat de behandelmethode bij je past want je zult het daarmee moeten doen. En onthoud: jij gaat het doen, dus het moet wel goed voelen.

‘Klik’ met de psycholoog

Hartstikke moeilijk, maar ook heel belangrijk. Recent onderzoek laat zien dat de relatie tussen de psycholoog en de cliënt heel belangrijk is voor het succes van de behandeling. Gewoon of je ‘elkaars taal spreekt’, of je ‘makkelijk dingen aanneemt’, of ‘het klikt’. Nu kun je daar vanaf een website heel moeilijk een beeld van krijgen.

De meeste psychologen nemen overigens wel de moeite een wat uitgebreider profiel van zichzelf te schrijven. Ook ik vertel graag meer over mezelf en mijn werk als Psycholoog Barneveld. Natuurlijk kun je ook een keer langskomen. Maak gerust een afspraak en doe je verhaal. Je zit nergens aan vast en in zo’n eerste ontmoeting weten de meeste cliënten heel goed of het kan gaan werken of niet.

Contact

Wil je meer weten over mij als persoon of als psycholoog of over psychologen in Barneveld? Stuur een mailtje of bel naar 0342-700222.