Met welke psychologische klachten ga je naar de psycholoog?

Je kunt met veel vragen en klachten terecht bij een psycholoog. Met de meest voor de hand liggende psychische problemen zul je wel bekend zijn. Bijvoorbeeld als je denkt dat je een burnout hebt, je je ongewoon somber voelt, moeite hebt verlies te verwerken of last hebt van een traumatische ervaring. Maar veel mensen weten niet zo precies wat hun klachten zijn. Het kan heel goed zijn dat je een algemeen gevoel van onbehagen hebt, dat je niet lekker in je vel zit, of niet lekker in je leven.

Er zijn ook veel cliënten die ondersteuning zoeken in een periode dat ze een nieuwe fase in hun leven ingaan en ze moeilijk hun nieuwe ‘rol’ kunnen vinden. Andere veelvoorkomende vragen hebben betrekking op zingeving en het leven van een zinvol en bevredigend leven.

Kortom. er zijn veel aanleidingen om eens met een psycholoog te gaan praten. Ook als je niet weet wat je precies hebt. En zelfs als je niet weet of het wel ‘psychologisch’ is. Dat hoef je namelijk niet zelf uit te dokteren. Daar ben ik nu juist voor. Ik verwelkom je dan ook graag in mijn psychologenpraktijk Psycholoog Barneveld.

Op welk moment

Bijna alle cliënten wachten te lang. Dat is heel voorstelbaar, maar ook zonde. Net als bij fysieke klachten kan het behandelen lastiger worden naarmate je langer wacht. Je bent al op zoek naar informatie over een psycholoog of jouw klacht. Je neemt je klachten en vragen dus serieus en je hebt in ieder geval het vermoeden dat je dit traject niet alleen kunt doorlopen. Het is heel verleidelijk om nu te blijven aarzelen, googlen, zoeken.

Het beste is echter om je verhaal zo snel mogelijk voor te leggen aan een psycholoog. Met zijn of haar kennis en ervaring kan die je vrij snel en duidelijk uitleggen wat er precies speelt en wat je er aan kunt doen.

Elk verhaal is uniek

Het is natuurlijk fijn om dingen te kunnen ordenen. We doen het allemaal. Ook in de psychologie. Daardoor kan de schijn gewekt worden dat het leven en de klachten die je hebt helemaal op te delen zijn in hapklare brokken. Dat is niet zo. Tenminste, het is half waar.

De studie van de psychologie is heel goed in staat een klacht te onderzoeken en omschrijven. We weten dus heel goed wat bijvoorbeeld depressie is, of een angststoornis. Maar dat wil niet zeggen dat er maar één antwoord is voor jouw depressie of jouw angststoornis. Want van jou weet de psycholoog in het begin maar heel weinig.

Jouw unieke kwaliteiten en mogelijkheden maken jouw depressie, en de manier om er uit te komen anders dan al die anderen. De psycholoog zal daarom altijd naar jouw verhaal willen luisteren.

Meer informatie over psychologen in Barneveld

Wil je meer weten over psychologen, mijn behandelingen of heb je gewoon een vraag? Je kunt altijd bellen naar mijn praktijk op 0342-700222 of een e-mail sturen naar Psycholoog Barneveld.