Traumaverwerking bij Psycholoog Barneveld

Een trauma is een indrukwekkende gebeurtenis in je leven. Iets wat je hebt meegemaakt, of iets wat je gehoord of gezien hebt en wat op je netvlies gebrand blijft. Voor de rest van je leven.

Vergeten?

Veel mensen blijken goed in staat om snel na zo’n ervaring het leven weer op te pakken en alles bijna helemaal te vergeten. Zeker niet meer elke dag en zeker niet meer onverwacht. We zijn er goed in, onze geest kent duizenden trucjes om ons leven te verzachten. Maar die trucjes zijn niet altijd even goed voor ons.

Plots is het daar

Vaak steekt een slecht verwerkt trauma – ook wel posttraumatische Stressstoornis (PTSS) genoemd – na een tijdje weer de kop op. Het verrast je. Je schrikt van jezelf. En dan zijn ineens al die afweermethoden weg. Het zoekt je op in je dromen, je piekert erover, je krijgt misschien wel huilbuien of angstaanvallen. Alsof een spook je bezoekt.

Het bepaalt alles

Veel mensen raken in paniek en uitgeput van onmacht. Want met al je denkvermogen, gesprekken met vrienden en familie lukt het je niet meer er vanaf te komen. Het neemt je leven in beslag en dat gaat van kwaad tot erger.

Trauma verwerken – Hulp bij trauma (PTSS)

Traumaklachten en -verwerking zijn heel goed te behandelen en heel lastig om op eigen houtje te lijf te gaan. Er zijn verschillende methoden, welke we gebruiken hangt af van welke het beste bij jou past. Maar, de methodes hebben allen ongeveer hetzelfde verloop. Die begint met het opzoeken van het trauma – in alle hevigheid en intentie die dit met zich meebrengt.

Tijdens de behandeling bij Psycholoog Barneveld beperken we dat tot één sessie. Dit is een zware sessie waar in korte tijd heel veel gebeurt. Dat moment is nodig om er in de rest van de behandeling van weg te groeien.

EMDR

EMDR betekent ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Door middel van oogbewegingen ben je tegelijkertijd bezig met het heden en het verleden. En dat blijkt een erg succesvolle techniek om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Zonder uitgebreide gesprekken en in relatief korte tijd.

De eerste sessie is meestal heftig, want dan pakken we dat vervelende moment even stevig beet. Daarna werkt EMDR met positieve stappen weg van dat moment en zul je je snel meer ontspannen voelen in jouw situatie.

Verwerk je trauma met online therapie

Trauma kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar online traumatherapie.

Wacht niet te lang

Zoals eerder gezegd zijn traumaklachten en -verwerkingen heel goed te behandelen. Als je last hebt van dergelijke klachten twijfel dan ook niet om contact op te nemen met Psycholoog Barneveld.